U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Het routeboekje van het Waterliniepad

Het Waterliniepad volgt de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. De route voert onder meer langs 5 vestingen, zo'n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie. Het landschap onderweg is fraai; er valt veel te genieten. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Linge en de plaatsen Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Weesp - Naarden Bussum, 18 km
Culemborg - Leerdam, 18 km
Maarssen - Naarden, 31 km
Maarssen - Nieuwegein, 31 km
Nieuwegein - Culemborg, 18 km
Leerdam - Gorinchem, 22 km

de Vecht bij Weesp

Weesp - Naarden Bussum, 18 km

Begin oktober 2006 hebben een begin gemaakt met dit pad. Vanuit NS station Weesp kwamen we al snel aan in Muiden, nadat we eerst een schijnbaar eindeloze rij van drie kilometer woonboten waren gepasseerd. In Muiden nog meer boten. Langs de haven van Muiden loop je naar het Muiderslot, vervolgens loop je langs de buitenranden van Muiden en kom je weer bij de A1 uit. Direct na Muiden ga je dan de polder in. Door de gunstige windrichting hadden we van het geluid van de snelweg weinig last. Volgens de kaart moest de route langs het Naardermeer lopen. Op slechts twee plaatsen was dat meer goed te zien. Voor de rest alleen bossage.
We sloten de dag af in Naarden. Een uitermate saaie wandeling langs de stadswallen voordat we het station Naarden Bussum bereikten. Naar ons idee wordt de route aantrekkelijker als je halverwege de stadswal verlaat en door het oude centrum van Naarden de andere kant van de stadwallen bereikt.

Foto's eerste etappe

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
90 %   10 %   Weesp: NS station   Naarden: NS station   
Naar algemene informatie  
Culemborg - Leerdam / Maarssen - Naarden / Maarssen - Nieuwegein / Nieuwegein - Culemborg / Leerdam - Gorinchem 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad  

Culemborg - Leerdam, 18 km

Vooraf leek deze wandeling zich af te spelen langs kaarsrechte wegen en open polders. Met een zekere scepsis begin je aan zo’n wandeling. Het eerste stuk langs de Lek (de Baarsemwaard en Goilberdingenwaard – Scrabble woord-) waren afwisselend. De Zowijkse Weg, tussen Culemborg en Diefdijk voldeed weer wel aan het eerder geschetste beeld. Daarna werd het een afwisselende route over dijken en langs het slootje de Geeren. Her en der staan langs de dijk en in het weiland allerlei bouwwerken die te maken met de Waterlinie. Los van het historisch perspectief viel er ook zonder die bouwwerken voldoende te zien. Via een aanlooproute bereik je het station van Leerdam.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
80 %   20 %   Culemborg: NS station   Leerdam: NS station    
Naar algemene informatie / Weesp - Naarden Bussum 
Maarssen - Naarden / Maarssen - Nieuwegein / Nieuwegein - Culemborg / Leerdam - Gorinchem 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad  

Maarssen - Naarden, 31 km

Een wandeling langs de historie van de Waterlinie. Het eerste deel was vooral een historische herinnering van water. Ten eerste viel er veel tijdens de wandeling en op de tweede plaats liep de eerste 16 kilometer vooral langs de Vecht. De fraaie buitenhuizen, de theehuizen en de boten verbloemen het feit dat er wel degelijk forten langs deze rivier hebben gestaan: de Veenderij (bij Maarssen), Fort Spion (bij Loenen), Fort Nieuwersluis (bij Nieuwersluis) en Fort Kijkuit (bij Vreeland). Van de meeste forten (die overigens nooit zijn gebruikt) is vaak niet meer over dan een met gras overwoekerde ruïne.

Bij Nederhorst den Berg loop je vlak langs het kasteel met de Maarten Toonder studio’s. Het gebied daarna telt vooral veel polders. Deze polders werden in geval van nood dan onder water gezet. Door de veelvuldige regenval was het niet moeilijk om het gevoel dat daar bij hoort voor te stellen. Onbetwiste koploper drassigheid was het gebied rondom het Naardermeer.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75 %   25 %   Maarssen: NS station   Naarden-Bussum: NS station    
Naar algemene informatie / Weesp - Naarden Bussum / Culemborg - Leerdam 
Maarssen - Nieuwegein / Nieuwegein - Culemborg / Leerdam - Gorinchem 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad  

Maarssen - Nieuwegein, 31 km

Zestien keer een snelweg onderdoor op een wandeling van 31 kilometer. In een fascinerend en afwisselend stadsrandgebied wordt een lang vervlogen militaire geschiedenis nieuw leven ingeblazen. Het zal vast wel. Het kostte grote moeite om de fantasieloosheid van Utrecht Overvecht te zien als fascinerend en afwisselend. Na Polder Buitenweg, met de grootste en kleinste molen van Utrecht naast elkaar, volgt stadsnatuur: het nieuw aangelegde Gagelbos, de stadparken en het rozenparkje in Utrecht. Tragisch dieptepunt van de wandeling is een stukje van 500 meter waarbij je letterlijk op een tiental meters van de A12 afloopt. Langs de Marsdijk en de Wayensedijk bereik je dan Nieuwegein, ook al zo’n hoogtepunt van fascinerende en afwisselende bouwkunst. Snel vergeten deze wandeling.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
95 %   5 %   Maarssen: NS station   Nieuwegein: bus naar Utrecht. Bus 65 en 66 gaan niet op zaterdag en zondag   
Naar algemene informatie / Weesp - Naarden Bussum / Culemborg - Leerdam / Maarssen - Naarden 
Nieuwegein - Culemborg / Leerdam - Gorinchem 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad  

Nieuwegein - Culemborg, 18 km

Van Nieuwegein naar Culemborg beloofd een wandeling langs het belangrijkste deel van de Hollandse Waterlinie. Vanuit Nieuwegein loop je langs de Plofsluis, ooit bedoeld om het Amsterdam-Rijnkanaal snel te kunnen afsluiten. Het heeft echter nooit dienst gedaan. Wat rest is een lange saaie weg langs het kanaal, dan lang en saai langs de Schalwijksche Wetering waar je enkel diep door de blubber moet omdat de Rode Molen op het pad staat. Vervolgens weer langs een kanaal en dat weet je al dat deze wandeling niet je van het is. Dat weet je zeker als je de Lekdijk oploopt bij Fort Honswijk. Wat resteert is nog vijf kilometer dijkweg, hard rijdende auto’s en wind tegen. Dat je vervolgens de pont mist bij Culemborg is dan al niet meer verbazingwekkend.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75 %   25 %   Nieuwegein: sneltram vanuit Utrecht  Culemborg: NS station   
Naar algemene informatie / Weesp - Naarden Bussum / Culemborg - Leerdam / Maarssen - Naarden 
Leerdam - Gorinchem 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad  

Leerdam - Gorinchem, 22 km

De bedenkers van het Waterliniepad konden niet vermoeden dat tijdens deze wandeling het gevoel van de Waterlinie erg realistisch aandeed. Na dagen van regenval was het pad zeer modderig en lastig begaanbaar. Vanuit Leerdam ben je in twee kilometer op het Waterliniepad. In het plaatsje Acquoy gaat het echter niet over de Waterlinie maar over de scheve kerktoren. De toren staat 1 meter 15 uit het lood. Het eerste fort volgt dan al snel: fort Asperen. Hier konden in hoogtijdagen 200 manschappen gelegerd worden. Langs het natuurgebied Klein Hoogland vervolgt je het pad (met veel blubber) naar Vogelswerf en vandaaruit (met veel blubber) naar Vuren en het gelijknamige fort. Het is echter slot Loevestein, aan de overkant van de Waal, dat meer aandacht trekt. De route eindigt met vijf kilometer Waaldijk richting Gorinchem. Jammer dat de route in Gorinchem naar het station over de wallen loopt, de binnenstad is aanmerkelijk mooier.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
60 %   40 %   Leerdam: NS station  Gorinchem: NS station    
Naar algemene informatie / Weesp - Naarden Bussum / Culemborg - Leerdam / Maarssen - Naarden / Nieuwegein - Culemborg 
 
Hollands Kustpad  
Veluwe Zwerfpad