U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Het Veluwe Zwerfpad voert door een streek die in het Nederlandse landschap een unieke plaats inneemt. Je kunt op zoek naar de wilde zwijnen in de ‘Onzalige Bossen’, de graafwespen in het oneindig stuifzand en de zandhagedis op de nog immer stille heide.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Otterlo - Arnhem, 22 km
Otterlo - Lunteren, 17 km
Lunteren - Wolfheze, 21 km
Wolfheze - Arnhem, 18 km
Arnhem - Rheden, 25 km
Garderen - Kootwijk, 36 km
Putten - Garderen, 13 km
Hoenderloo - Rheden, 46 km
Hoenderloo -Arnhem, 21 km
Elspeet - Putten, 31 km

Otterlo - Arnhem, 22 km

Op een mooie herfstdag zijn we gestart met het Veluwe Zwerfpad. Het klinkt alsof je maar wat zwerft over de Veluwe, je loopt eens wat. Dat kan natuurlijk niet in Nederland. Om grote delen van de Veluwe staat een hek en om de andere kant te bekijken moest in in 2006 € 6,00 per persoon neerleggen. Je krijgt dan wel wat fraais te zien. Eindeloze uitzichten met grote vlaktes. Toch jammer dat dat zes euro moet kosten. De route zelf is een aaneenschakeling van bossen en zandpaden. Via een natuurlijke route kom je Arnhem binnen en als je ook park Sonsbeek achter je hebt gelaten sta je direct op het station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
15 %   85 %   Otterlo: busvervoer vanuit Arnhem, Ede en Apeldoorn  Arnhem: NS station   
Naar algemene informatie  
Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden / Garderen - Kootwijk / Putten - Garderen / Hoenderloo - Rheden / Hoenderloo -Arnhem / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Otterlo - Lunteren, 17 km

De route Otterlo - Lunteren beslaat de kaarten 62 t/m 65 van het Veluwe Zwerfpad.
Een groot deel van de route is onverhard en voert door het Roekelse Bosch (het laatste deel ervan wordt niet met markeringen aangegeven) en klein stukje via de Wekeromsche Eng naar het Wekeromsche Zand. Via grote zandverstuivingen vervolg je de weg door het bos. Je loopt langs zogenaamde Celtic Fields (waar weinig van te zien is) en een replica van een oude Germaanse Put.
Het laatste deel van de route is iets minder interessant. Je loopt dan een vrij rechte weg langs de steengroeve en komt uit op één van de middelpunten van Nederland. Langs de bosrand bereik je Lunteren waarbij je via een nieuwbouwwijk snel uitkomt bij het station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Otterlo: busvervoer vanuit Arnhem, Ede en Apeldoorn   Lunteren: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren 
Hoenderloo -Arnhem / Hoenderloo - Rheden / Putten - Garderen / Garderen - Kootwijk / Arnhem - Rheden / Wolfheze - Arnhem / Lunteren - Wolfheze / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Lunteren - Wolfheze, 21 km

De route Lunteren - Wolfheze beslaat de kaarten 66 t/m 69 van het Veluwe Zwerfpad.
Vanaf het station Lunteren gaat de route door het Lunterse buurtbos langs de gedenkboom. Wat later (bovenop de Galgenberg vind je de Koepel, een uitkijktoren. Via enkele rechte stukken bereik de zuidzijde van het Werkeromsche Zand en het landgoed de Valouwe. Op dit landgoed wordt de route niet gemarkeerd. Na het oversteken van de provinciale weg Ede - Apeldoorn kan het boekje even weg: 6 kilometer in één rechte streep langs het Mosselsche Veld naar de Noord Ginkel. Via de bossen van Planken Wambuis kruis je de A12 en het laatste deel loopt door een open veld naar het station van Wolfheze.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Lunteren: NS station   Wolfheze: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren 
Hoenderloo -Arnhem / Hoenderloo - Rheden / Putten - Garderen / Garderen - Kootwijk / Arnhem - Rheden / Wolfheze - Arnhem / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Wolfheze - Arnhem, 18 km

De route Wolfheze - Arnhem beslaat de kaarten 70 t/m 72 van het Veluwe Zwerfpad.
Vanaf het station Wolfheze gaat de route over de Wolfhezerheide. Aan de zuidkant van deze heide loop je dan weer terug via de Heelsumerbeek naar de Wolfhezerbosschen. In deze bossen staan vijf zogenaamde Wodanseiken, die een geschatte leeftijd hebben van 450 jaar per stuk. Via het dorp Oosterbeek bereik je de Vijverberg en landgoed Groot Warnsborn. Na Groot Warnsborn loop je voor een groot deel weer de aanlooproute naar station Arnhem via Park Sonsbeek. Dat is jammer van de route.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Wolfheze: NS station   Arnhem: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze 
Hoenderloo -Arnhem / Hoenderloo - Rheden / Putten - Garderen / Garderen - Kootwijk / Arnhem - Rheden / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Arnhem - Rheden, 25 km

"Dat ga je niet droog houden vandaag, meneer" waren de bemoedigende woorden bij aanvang van de route. De NS liet het afweten en in de stromende regen stonden we samen een half uur te wachten op een trein die misschien wel zou komen.
Ze heeft gelijk gehad. Direkt vanaf Arnhem, wat een genot dat de route snel afbuigt na park Sonsbeek zodat we niet voor de derde keer dezelfde aanlooproute hoeven te lopen, begint een ware survival van modderige bospaden.
Het zijn van die momenten dat je hoopt dat niemand vraagt waarom je dit doet. Bij dit soort weer zie je ook verder niemand, ook dat zou te denken moeten geven.
Absoluut hinderlijk bij dit weer is het doordringende geluid van de snelwegen die je hoort, eerst de A12 en daarna kruis je nog de A50. Het is niet anders. Daarna werd het mooi, in dubbel opzicht. Afgezien van een enkele korte hagelbui werd het droog en de natuur werd per stap fraaier. Via het landgoed Rozendaal kom je op het Rozendaalsche Veld. daar bereik je het hoogste punt van de Veluwe, maar liefst 101,5 meter. Via het pachtige heideveld kom je bij Worth Rhederzand en daarna bereik je al snel de Posbank. Daar moet je dan even tussen de dagjesmensen door en via wat op en af paadjes daal je langzaam af naar Rheden.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Arnhem: NS station   Rheden: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem 
Hoenderloo -Arnhem / Hoenderloo - Rheden / Putten - Garderen / Garderen - Kootwijk / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Garderen - Kootwijk, 36 km

Vanuit Garderen bereik je al snel het Uddelermeer met de Hunneschans. Door wat, 1100 jaar geleden, nette voortuintjes waren steken we langs een kaarsrecht grindpad ruim 4 kilometer lang het Kroondomein de Bieze over. Vier kilometer je voet net niet goed neer kunnen zetten, net even nazwikken en dan de volgende stap. Wandelen is een lust. Bij het Aardhuis van koning Willem III is er gelukkig weer bospad dat voert langs een uitgebreid veld: Staatsdomein. Via een grappig invalsweggetje bereiken we Hoog Soeren en een half uurtje later lopen we weer langs het veld (dit maal vergezeld van een autoweg en een spoorrails).
Het volgende doel is het Kootwijker veen. Vandaar via het Caitwijkerzand, langs de Kootwijkerduinen naar het hoogtepunt van deze wandeling: dwars het Kootwijkerzand over. Wat een genot na 34 kilometer: twintig minuten mul zand. Maar wel mooi. Via het Loobosch bereiken we al snel het eindpunt Harskamp.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Garderen: busvervoer vanuit Ede en Putten  Kootwijk: geen busvervoer maar regio taxi   
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden  
Hoenderloo -Arnhem / Hoenderloo - Rheden / Putten - Garderen / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Putten - Garderen, 13 km

Het NS station van Putten ligt, net als veel plaatsen op de Veluwe, een flink eind buiten het dorp. Dat is nog een rechtstreeks gevolg van de invloed van zwaar christelijke bevolking die tegen een trein op zondag grote bezwaren had (om precies te zijn 1,8 kilometer bezwaar). Na het centrum van Putten te zijn doorgelopen stap je direct het Putter Bosch in, aansluitend het Sprielderbosch. Nu is het Sprielderbos een naaldhoutbos maar de bewogen geschiedenis van het bos begon in 1830 als eiken- en beukenbos. Een schimmelziekte in 1907 maakte een einde aan die aspiraties. Het Veluwe Zwerfpad volgt het bos totdat je vlakbij Garderen op Speulderbos stuit, iets vruchtbaardere grond en daardoor iets minder kwetsbaar. Met Garderen in zicht stuit je op de Duinen, een merkwaardig heuvelachtig duinlandschap midden in het land.
Spoedig daarna bereik je het dorpje Garderen, gebouwd op een stuwwal. Vroeger kon je de kerk en de molen van Garderen van grote afstand zien, door het bos om Garderen heen lukt dat niet meer.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Putten: NS station, busvervoer vanuit Ede  Garderen: busvervoer vanuit Ede en Putten   
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden / Garderen - Kootwijk 
Hoenderloo - Rheden / Hoenderloo -Arnhem / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Hoenderloo - Rheden, 46 km

Vandaag een lange wandeling gemaakt. Vanuit Hoenderloo via een lange omweg naar Rheden. Het grootste deel van de wandeling gaat door de Loenermark. Bomen, bomen en nog eens bomen. Ruim tien kilomter bos over een groot aantal zandpaden met hier en daar wat grote grasmachines (Schotse Hooglanders). Alhoewel het de indruk geeft van oeroude bossen zijn de meeste bossen pas 150 jaar oud en door mensen aangelegd. Na de Markenwet van 1886 lukte het om het gemeenschappelijk bezit (de mark) aan te kopen en kon de staat de gronden gaan ontginnen. Loenermark was de laatste mark die in 1932 werd verkocht aan de gemeente Apeldoorn.
Als je zo door het bos loopt merk je die geschiedenis niet. Dat is anders als je langs Woeste Hoeve loopt, een nietszeggend plaatsje maar een vaste pleisterplaats op weg naar het Noorden (of weer terug). De herberg staat er nog. Vlakbij staat een monument voor 116 Nederlanders die werden doodgeschoten als vergelding voor een aanslag en een kilometer verderop een wildviaduct over de A50. De geschiedenis op een postzegel.
Langs de schaapskooi van Loenen kom je bij de Eerbeekse Beek maar de waterval zie je net niet. Vlak daarvoor wijk je af naar de Zilvensche heide; het grootste droogdalsysteem van Nederland.
Via een dertiensprong op de Carolinaberg bereik je Dieren en op weg naar Rheden loop je langs de Duivelssteen, door de duivel gegooid naar een monnik. Langs de kiosk van de Kaap (1897) bereik je Rheden.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Hoenderloo: busvervoer vanuit Ede en Apeldoorn  Rheden: NS station   
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden / Garderen - Kootwijk / Putten - Garderen 
Hoenderloo -Arnhem / Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Hoenderloo -Arnhem, 21 km

Als je het Nationaal Park de Hoge Veluwe doorkruist kost je dat in 2007 zeven euro. En dat voelt vreemd. De natuur in het park is nauwelijks anders dan de natuur buiten het park. In beide gevallen is dat mooi. Hoewel het tijdens deze wandeling heiig was bleef er nog voldoende te zien aan vergezichten. Het uitgestrekte Deelensche Veld langs de plek waar vroeger de schapen werden gewassen. Ruim langs vliegbasis Deelen en over de Kemperberg (altijd lastig die 48 meter hoogte) bereik je zo’n kleine dertien kilometer later de uitgang Rijzenburg. De natuur is dan ook direct voorbij. Eigenlijk is de wandeling dat ook want de laatste negen kilometer hebben we bij het Veluwe Zwerfpad al drie keer gelopen. Jammer dat er niet gekozen kon worden voor een andere aanlooproute.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
10 %   90%   Hoenderloo: busvervoer vanuit Ede en Apeldoorn  Arnhem: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden / Garderen - Kootwijk / Putten - Garderen / Hoenderloo - Rheden  
Elspeet - Putten 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen  

Elspeet - Putten, 31 km

Schapen, heide, bos en zand. De vier ingrediënten van deze wandelingen in een aantrekkelijke mix. Na het dorpje Elspeet, gemoedelijke Veluwse dorpssfeer, bereik je al snel de Elspeetse heide. De zwartgekopte schapen waren nog in de schaapskooi (weekend tijden) maar het gebied dat door de boeren uit Elspeet lang is gebruikt voor de schapenmest lag er mooi bij. Na een klein stukje bos loop je over de Hulshorster zandverstuiving (vroeger bijna 30 kilometer lang en drie kilometer breed). Het pad eindigt daar op de Tafelberg. Via een gebied met zandstuifbebossing en de Leuvenumse Beek bereik je de Zwarte Boer, een begrip op de Veluwe.
Daarna volgt de Ermelose heide. Hier loop je een tijd over brede, maar vooral mulle zandpaden. Achteraf het minst mooie deel. Aan het aantal dagjesmensen te zien bereik je dan weer de recreatiezone en de tweede schaapskooi van de dag. Vlakbij Putten moet je dan nog een extra lus lopen van zo’n vier kilometer over het terrein van het landgoed Oud Groevenbeek. Via een fietspad kom je dan weer in Putten uit. Vanwege de vroegere christelijke moraal (geen station en trein op zondag) moet je dan nog 1,8 kilometer lopen naar het station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
5 %   95%   Elspeet: busvervoer vanuit Nunspeet   Putten: NS station    
Naar algemene informatie / Otterlo - Arnhem / Otterlo - Lunteren / Lunteren - Wolfheze / Wolfheze - Arnhem / Arnhem - Rheden / Garderen - Kootwijk / Putten - Garderen / Hoenderloo - Rheden / Hoenderloo -Arnhem 
Waterliniepad  
Streekpad Nijmegen