U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Streekpad Nijmegen is een route met een veelheid aan landschappen: kronkelende dijken en uiterwaarden langs de grote rivieren, rivierduinen in het Land van Maas en Waal, glooiende bossen in het Rijk van Nijmegen en het Duitse Reichswald en tot slot een uniek stukje Gelderse Poort. Ervaar tijdens deze tocht de boeiende historie van de regio, van Romeinse handelswegen, kastelen en eeuwenoude bedevaartsplaatsen tot strategisch gelegen verstingstadjes als Ravenstein en Grave.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Mook - Wijchen, 40 km
Wijchen - Nijmegen, 39 km

Niet in verslagvorn opgenomen:
Molenhoek - Beek, 29 km
Beek - Nijmegen, 14 km


Mook - Wijchen, 40 km

Een sterk afwisselende route. Het eerste deel vanaf Mook loop je door de bossen van Heumensoord, dan een minder fraai stukje door Malden op weg naar de Overasseltsche- en Hatertsche Vennen waar, behalve op de naam, niets op aan te merken is. Absoluut een fraai stukje natuur. Aan het einde van dit gebied loop je bijna langs de ruïne van St. Walrick met de koortsboom. Linten in de boom doen de koorts verdwijnen. Dat gaat al terug op de tijd van Karel de Grote.
Geen koorts meer maar wel een lang vervelend stuk langs een doorgaande weg en daarna nog een weinig enerverend deel tot het bij Nederasselt weer fraai wordt. De Maasdijk en de Thompsonbrug bij Grave brengen het historische gehalte van de route op peil. Omdat in WO II een deel van de troepen op het verkeerde moment uit het vliegtuig sprong en ergens 5 kilometer van de brug landde hebben Thomson en zijn mannen de brug zelf veroverd (http://nl.wikipedia.org/wiki/John_S._Thompson_Brug).
Het oude stadje Grave is lange tijd door het leger gedomineerd. Er waren jarenlang meer soldaten dan inwoners. Het volgende deel is weer iets minder fraai, hoewel de historie van Keent weer bijzonder is. Jarenlang was Keent verbonden met Balgoij en Overasselt totdat men besloot de Maas recht te trekken: de bocht eruit. Keent kwam nu ineens op de andere oever te liggen.
Bij Ravenstein is het geluid van de A50 goed hoorbaar maar het stadje is er niet minder fraai door. Een vervelend stukje is de brug over de Maas omdat je hier pal naast de vluchtstrook en de rijbanen van de A50 loopt. Vanaf Niftrik volg je de dijk en kom je uit in Wijchen.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
60 %   40%   Molenhoek, busvervoer vanuit Nijmegen  NS Wijchen   
Naar algemene informatie  
Wijchen - Nijmegen 
Veluwe Zwerfpad  
Maarten van Rossumpad  

Wijchen - Nijmegen, 39 km

Van Wijchen naar Nijmegen is ongeveer 13 kilometer, behalve als je het streekpad loopt. Dan duurt zo’n tocht 38 kilometer. Daar moet je niet te lang bij stilstaan. Na de nieuwbouwwijken van Wijchen, waar de straten naar Amerikaans voorbeeld zijn genummerd, volgen twee oude dorpjes: Hernen en Bergharen. De eerste heeft, naast een molen, ook nog een kasteel. Omstreeks 1350 gebouwd en nooit aangevallen of zelfs maar belegerd. Dat voelt toch niet goed als kasteel zijnde. Gelukkig meldt de geschiedenis wel een echte vechtpartij tussen bedienden en boeren…
Bergharen moet het doen met een molen en een kapel gewijd aan Onze Lieve Vrouwe Maria. Het derde dorp is Afferden. Afferden heeft een dorpsplein gebouwd bovenop een rivierduin. Daarna is het gedaan met de polders en de dorpjes. De komende 21 kilometer lopen langs de Waal. Echt heel vaak krijg je de Waal niet te zien, dat is wel jammer, wel veel uiterwaarden. Af en toe verlaat je de dijk even om een ommetje te maken door een strookje bos.
Er komt een einde aan de natuurbeleving als je Weurt nadert. Van verre zijn de fabriekspijpen al te zien van de energiecentrale. Wat volgt zijn vijf kilometer industrieterrein. Vlakbij het station van Nijmegen volgt het oude (1880) Kronenburgpark met oude vestingwallen.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
90 %   10%   Wijchen: NS station  Nijmegen NS station    
Naar algemene informatie / Mook - Wijchen 
Veluwe Zwerfpad  
Maarten van Rossumpad