U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Het Pieterpad is zo'n populaire en bekende wandelroute dat menigeen denkt dat het Pieterpad er al eeuwen ligt.
Velen menen dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is misschien ook niet eens zo vreemd gedacht want het Pieterpad voert tenslotte naar de Sint Pietersberg. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen!
Dan is het Pieterpad toch zeker een oude uitgesleten handelsroute of iets dergelijks. Maar neen, ook dat is niet het geval.

Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens.

Het Pieterpad is ontstaan vanuit het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen, die vergelijkbaar zou zijn met de lange doorgaande wandelroutes, zoals die elders in Europa al veel langer bestaan. Gezien de vrij geringe grootte van ons eigen land lag het van het begin af aan in de bedoeling dan ook maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan. Het werd zodoende de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam Pieterpad. Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.

Uit: www.pieterpad.nl

Waarom lopen wij het Pieterpad? We hadden al een aantal Lange Afstand Wandelpaden gelopen. Iedereen die daarover hoort vraagt dan of je het Pieterpad ook al gelopen hebt. Het moest er dus maar een keer van komen. In april 2006 zijn we gestart. Om de discussie over het lopen van noord naar zuid of van zuid naar noord te vermijden lopen we de eerste helft (Pieterburen- Vorden) naar zuid naar noord en de tweede helft (Vorden - St. Pietersberg) van noord naar zuid.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Doetinchem - Millingen aan de Rijn, 31 km
Millingen aan de Rijn - Groesbeek, 21 km
Groesbeek - Vierlingsbeek, 32 km
Vierlingsbeek-Swolgen, 21 km


Niet in verslagvorm opgenomen:
Pieterpad deel I:
Vorden - Hellendoorn, 44 km
Hellendoorn - Ommen, 25 km
Ommen - Hardenberg, 30 km
Hardenberg - Coevorden, 30 km

Pieterpad deel II:
Swolgen - Venlo, 22km
Venlo - Roermond, 31 km
Roermond - Sittard, 35 km
Sittard - St. Pietersberg, 35 km


De foto's

Klik hier om naar de galerie te gaan.

Doetinchem - Millingen aan de Rijn, 31 km

De etappe waarover op allerlei fora het meest wordt geschreven over de openbaar vervoer verbindingen, het pontje en de dijk. Om het eerste te vermijden hebben we de etappe Doetinchem - Millingen in één keer gelopen. Daarmee was er één probleem minder. Om aan te sluiten op de vaartijden van het pontje bezit het dorpje Tolkamer talloze mogelijkheden om het wachten te verzachten, althans om niet te hoeven wachten op een koud en winderig stukje bij de aanlegsteiger. Blijft over de dijk, om precies te zijn het stuk tussen Tolkamer en de pont. Maar eigenlijk kent deze route twee problemen: de eerste 5 kilometer vanuit Doetinchem en de laatste vijf kilometer naar Millingen. Als purist loop de route helemaal, ook al worden op de dijk de veters uit je schoenen gereden. Maar fraai is het allemaal niet. De tussenliggende 21 kilometers zijn echter wel de moeite waard. Het oeroude Bergherbos met grote beuken, de heuvels van het Montferland, Hoog- Elten en Spijk. Het ziet er allemaal fraai uit en is daarbij ook nog eens onverhard.
En omdat je een route moet beginnen en eindigen horen die twee stukjes er ook bij.
Als laatste stap van de route het pontje, de heen en weer V, vooral dat "V" geeft te denken.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
40 %   60%   Doetinchem: NS station   Millingen: busvervoer vanuit Nijmegen    
Naar algemene informatie  
Millingen aan de Rijn - Groesbeek / Groesbeek - Vierlingsbeek / Vierlingsbeek-Swolgen 
Utrechtpad  

Millingen aan de Rijn - Groesbeek, 21 km

Vanaf Millingen is dit deel van de route hard op weg om een “één-schoenswandeling” te worden. Een deel dat je alleen maar loopt omdat je de hele route wilt lopen. Een kilometer of tien loopt de route door de Duffelt. Ook het Duitse deel, die Düffel, verandert daar niets aan. Lange geasfalteerde wegen en een eentonig landschap.
Als het Wylermeer wordt gekruisd verandert het landschap. Met een steile klim kom je op de Duivelsberg, de top van een stuwwal. In de oudheid heeft dit gebied vaak dienst gedaan als grensgebied. Vanaf hier loop je door de bossen. Er komen hier maar liefst drie LAW routes samen: het Pieterpad, het Lingepad en het streekpad Nijmegen. Daarnaast lopen er in het gebied ook nog talloze locale wandelroutes die altijd bij een café eindigen…
Vanaf de stuwwal daal je langzaam weer af naar Groesbeek. Veel Zuidlimburgse doorkijkjes dus.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
80 %  20%   Millingen aan de Rijn: busvervoer vanuit Nijmegen  Groesbeek: busvervoer vanuit Nijmegen   
Naar algemene informatie / Doetinchem - Millingen aan de Rijn 
Groesbeek - Vierlingsbeek 
Utrechtpad  

Groesbeek - Vierlingsbeek, 32 km

Een hele fraaie dit keer. Vanuit Groesbeek loopt je onmiddellijk de bergen in. Voor de eerste berg bereik je het Zevendal met een fraai uitzicht. Dan volgen de Kiekberg, de St. Maartensberg en de St. Jansberg. Allen van het formaat flinke verkeersheuvel maar dat mag de pret niet drukken. De afdaling gaat langs een groot aantal vijvers, ooit behorend bij buitenplaatsen. Om even bij te komen van al dat natuurgeweld zijn de volgende 6,5 km wat minder fraai. Twee kilometer langs de Duitse grens, einde rechts af en vier en een halve kilometer over een asfaltweg met flink wat verkeer.
Het dorpje Gennep maakt dan weer veel goed, hoewel de stoomlocomotief even buiten het centrum wat surrealistisch aandoet. Een restant van een particuliere spoorweg Londen - Vlissingen - Berlijn. Vanuit Gennep via bospaden bereik je de plek waar de voorkant van het Pieterpadboekje is genomen (de Zwarte Kemp). Via een prachtig natuurgebied (Het Quin) bereik je de fraaie appeltaart van Anja en Wim. Absoluut een appeltaart. Na Afferden de pont over de Maas en naar Vierlingsbeek.
Een aanrader deze tocht.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
70%  30%  Groesbeek: busverbinding vanuit Nijmegen  Vierlingsbeek: NS station    
Naar algemene informatie / Doetinchem - Millingen aan de Rijn Pieterpad / Millingen aan de Rijn - Groesbeek  
Vierlingsbeek-Swolgen 
Utrechtpad  

Vierlingsbeek-Swolgen, 21 km

Vanuit Vierlingsbeek zakken we af naar Holthees via een wat onnatuurlijk aandoend bosje dat zomaar in het land lijkt te zijn neergedaald. Het dorpje Holthees, met de Mariakapel ruilen we in voor Smakt. Dit onsmakelijk klinkende dorpje heeft jaarlijks een heuse Jozefverering. Daar komen duizenden mensen en bussen op af ( http://www.josef.nl/pagina.php?n=158). Vandaag was het er rustig. Over het landgoed Geysteren en langs de Willibrorduskapel. Het kapelletje komt uit 1543, de waterput uit 550!
Wansum en Meerlo zijn de volgende dorpen en via Keuter bereiken we de kerk van Swolgen.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
80 %  20%   Vierlingsbeek: NS station  Swolgen: busvervoer vanuit Venlo   
Naar algemene informatie / Doetinchem - Millingen aan de Rijn / Millingen aan de Rijn - Groesbeek / Groesbeek - Vierlingsbeek  
Utrechtpad