U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Het Maarten van Rossumpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder, roofridder in dienst van de hertog van Gelre. Zijn sporen zijn nog langs het pad te vinden. Niet de slagvelden en ruïnes gelukkig, wel de huizen die van Rossum bouwde: de Cannenburg bij Vaassen en het Oude Loo bij Apeldoorn. Verder de landgoederen, bossen en heidevelden die vooral op de Veluwse stuwwal nog zo uitgestrekt op de wandelaar liggen te wachten doordat de adellijke heren als van Rossum ze in stand hielden als lustoorden en jachtterreinen. Het Maarten van Rossumpad loopt van Den Bosch langs Apeldoorn over de Veluwe en vervolgens door rivierlandschap van de IJssel en de Salades landgoederen naar Ommen aan de Overijsselse Vecht.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Eerbeek - Apeldoorn, 26 km
Zwolle - Apeldoorn, 58 km

Niet in verslagvorm opgenomen:
Rhenen - Ede, 29 km
Arnhem - Rheden, 20 km
Eerbeek - Arnhem, 24 km
Arnhem - Ede, 26 km
Maurik - Rhenen, 23 km

Eerbeek - Apeldoorn, 26 km

De route startte in Eerbeek, langs het Apeldoorns Kanaal. De eerste vijf kilometers zijn een zegen voor de startende kaartlezer: over het fietspad, langs het Apeldoornsch kanaal. Vervolgens wordt de omgeving bosrijker en bereik je via de toeristische spoorweg het plaatsje Beekbergen. Na Engeland de vreugde van ruim 1,5 kilometer mul bospad dat eindigt op de Bakenberg. Via Ugchelen maak je eigenlijk een grote westelijke lus om Apeldoorn heen. Langs de toerische trekpleisters (Uitzichttoren en Apenheul) loop je een tijdje langs een vrij drukke weg. Na enkele parkachtige stukjes volgt weer een lang stuk over asfalt. Niet het meest enerverende deel.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
90 %   10%   Eerbeek: busvervoer vanuit Ede en Apeldoorn  Apeldoorn NS station    
Naar algemene informatie  
Zwolle - Apeldoorn 
Streekpad Nijmegen  
Groene Hart Pad  

Zwolle - Apeldoorn, 58 km

Deze route is er één van verschillen. Het eerste deel van Zwolle naar Hattem is niet erg fraai. Het geluid van de A28, de spoorbrug, het rangeerterrein, de natuur in het Engelse werk waar je langsloopt en de lange rechte dijk naar Hattem bevestigen dat beeld. Hattem zelf is een oud plaatsje (gesticht in het jaar 1000) met een echte Daendelspoort (de vluchtweg van Daendels met zijn geliefde) en twee stadsboerderijen. Na Hattem volgt nog een minder fraai stuk: het Apeldoorns kanaal, dat in dit deel van de route onlosmakelijk aan het Maarten van Rossumpad lijkt vast te zitten.
Daarna volgt het Zwolsche Bos met de Tonnenberg en de Renderklippen (met schaapskudde). De paden zijn dan grotendeels onverhard. In de buurt van Epe wordt het landschap opener: weidegrond, wat akkerbouw en bosjes. Via de kroondomeinen (het schietterrein van de Koninklijke familie) bereik je kasteel Cannenburg. Het huidige kasteel is dermate vaak verbouwd dat het in niets lijkt op het kasteel dat Maarten van Rossum in bezit had. Zijn hoofd heeft er wel gelegen (tot 1882).
Het laatste kasteel op deze route is Het Loo in Apeldoorn. Vroeger heeft Maarten van Rossum het even in bezit gehad maar nu een Kroondomein. Koningin Wilhelmina heeft er gewoond.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
40 %   60%   Zwolle: NS station; aanlooproute van 3 km  Apeldoorn NS station    
naar algemene informatie / Eerbeek - Apeldoorn  
Streekpad Nijmegen  
Groene Hart Pad