U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

De Betuwe op zijn best, vooral in het voor- en najaar als de fruitbomen het beeld bepalen. Vanaf de dijken en in de uiterwaarden is er vaak een schitterend zicht op de rivieren. Met name het westelijke deel van de Linge is een lust voor het oog. De route doorkruist de pittoreske dorpjes Asperen en Acquoy. Meer naar het oosten wordt het rivierenlandschap wat ruiger. Wijde uitzichten over uiterwaarden en Waal bepalen het beeld. Verderop maakt het vlakke landschap ineens plaats voor een grote stuwwal ten oosten van Nijmegen, waarin de dorpjes Berg en Dal en Beek-Ubbergen verscholen liggen.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Tiel - Hemmen Dodewaard, 25 km
Geldermalsen - Tiel, 20 km
Wyler - Hemmen Dodewaard, 31 km
Leerdam - Geldermalsen, 24 km

Het Lingepad is een wandeling van Leerdam naar de Duitse grens. In de eerste drie maanden van 2005 hebben wij deze 98 kilometer lange route gelopen. In de galerie tref je een fotoimpressie aan.

Tiel - Hemmen Dodewaard, 25 km

Begin 2005 zijn we met dit pad begonnen. En troostelozer zijn we nog nooit met een LAW gestart.

We starten in Tiel. Normaal gesproken razen we daar via de A15 langs. Dit keer kwamen we bij het station aan en moesten nog een paar kilometer lopen voordat we op de route waren. Dat ging direkt mis omdat we niet van te voren de routewijzigingen hadden doorgenomen. In verband met de aanleg van de Betuwelijn waren die er wel. Een lekkere indruk maakten we toen we voor de derde keer hetzelfde pad opliepen en uiteindelijk aan een fietser de weg vroegen. Nee, wij redden het wel in avontuurlijk Nederland.

Na een kilometer op de route zinkt de moed je in de schoenen. Een bijna suicidaal aandoend industrie terrein komt in het vizier, geflankeerd door de A15 en de Betuwelijn. Heimwee naar de Veluwe.
Het mooie van troosteloosheid is dat er ook een einde aankomt. Als we eenmaal de Willems polder hebben bereikt verstoort nog eenmaal de snelweg onze droomwereld. Maar dan is het ook wel volop genieten van de ganzen en de koeien. Via de rivierdorpjes IJzendoorn en Ochten vervolgen we de route langs de Waal. Pas in Dodewaard, vlak voor de kerktoren van Hien (15e eeuw) laten we de rivier achter ons en bereiken het pittoreske station van Hemmen Dodewaard.

Tiel - Hemmen Dodewaard

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
80 %  20%   Geldermalsen: NS station   Tiel: NS station    
Naar Algemene informatie  
Geldermalsen - Tiel / Wyler - Hemmen Dodewaard / Leerdam - Geldermalsen  
Utrechtpad  
Twentepad  

Geldermalsen - Tiel, 20 km

We starten dit keer in Tiel. Vandaar met de trein naar Geldermalsen en dan weer teruglopen naar Tiel. Als je er echt over nadenkt klinkt het vrij zinloos. Dus denken we er maar niet over na.
Direkt na het station zien we voor het eerst de Linge, de naamgever van dit pad. Het is maar van korte duur. Langs polderwegen bereiken we het plaatsje Buren. Het plaatsje heeft een verbondenheid met het huis Oranje. De koningin draagt de naam gravin van Buren. Het stadje kent mooie gerestaureerde straatjes en een flinke molen. De rest van de route is veel van hetzelfde: veel fruitboomgaarden. Hartje winter is daar niet veel aan te zien. Via het plaatsje Zoelen, langs het kasteel steken we nog één keer de Linge over op weg naar het station in Tiel.

Geldermalsen - Tiel

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
80 %  20%   Geldermalsen: NS station   Tiel: NS station    
Naar algemene informatie / Tiel - Hemmen Dodewaard 
Wyler - Hemmen Dodewaard / Leerdam - Geldermalsen Lingepad  
Utrechtpad  
Twentepad  

Wyler - Hemmen Dodewaard, 31 km

De derde etappe begon met enige tegenslag. Op weg naar Hemmen Dodewaard zagen we de trein vlak naast ons rijden. Dat ging dus niet meer lukken. Uiteindelijke zijn we doorgereden naar Elst en hebben vandaar de trein genomen naar Nijmegen.
Op het stationsplein (of beter gezegd er vlak naast) namen we een duitse bus naar Wyler.
Ergens bij de bushalte begint of eindigt het Lingepad maar een fatsoenlijke markering hebben we niet kunnen aantreffen.
Wel een prachtige bosrijke omgeving. Omdat het de dagen ervoor nog wat had gesneeuwd zag het er allemaal idyllisch uit.
Via de Duivelsberg bereikten wij Nijmegen en over de Waalbrug zochten we weer de rust van polder op. Het eerste deel (zo'n 2,5 kilometer) gaat over de dijk. Bij het plaatsje Slijk Ewijk verlaten we de dijk en langs het kasteel Loenen (huis van de beruchte Egbert van Loenen - wie kent hem niet?) gaan we onder de A50 door en passeren achter elkaar Herveld-Zuid, Andelst en Herveld-Noord. Daarna gaan we opnieuw de snelweg onderdoor, ditmaal de A15 en bereieken het station van Zetten-Andelst. Na het dorp Zetten lopen we nog geruime tijd de Lingewal en bereiken we weer het station Hemmen Dodewaard. De auto stond echter in Elst dus moesten we nog met de trein naar Elst.

Wyler - Hemmen Dodewaard

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
70 %   30%   Wyler: busvervoer vanuit Nijmegen  Hemmen Dodewaard: NS station    
Naar algemene informatie / Tiel - Hemmen Dodewaard / Geldermalsen - Tiel
Leerdam - Geldermalsen 
Utrechtpad  
Twentepad  

Leerdam - Geldermalsen, 24 km

De laatste etappe van het Lingepad.
We vertrokken uit Leerdam (eigenlijk het beginpunt van de route). Direkt na Leerdam bereik je Asperen en het Fort Asperen. Via Rhenoy bereiken we Rumpt. Hier lopen we even langs de oevers van de Linge.
Na het plaatsje Beesd vervolgen we zelfs geruime tijd dit riviertje om er in Tricht nog heel even langs te lopen. Omdat het voorjaar inmiddels al een eindje op streek is (april) staan de bomen nu vol met bloesem.

Leerdam - Geldermalsen

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
100 %     Leerdam: NS station  Geldermalsen: NS station    
Naar algemene informatie / Tiel - Hemmen Dodewaard / Geldermalsen - Tiel / Wyler - Hemmen Dodewaard  
Utrechtpad  
Twentepad