U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Het Hollands Kustpad is een samenvoeging van het oude Visserspad (LAW 5-2) en Duin- en Polderpad (LAW 5-3). De route voert door een aantal fraaie duingebieden, waaronder Meijendel en het Noord-Hollands Duinreservaat. Blanke toppen worden afgewisseld door vochtige duinvalleien, dicht struikgewas en geurig dennenbos. Diverse keren wordt het strand aangedaan, bijvoorbeeld bij Monster en Egmond of bij de badplaatsen Kijkduin en Noordwijk. Maar de Hollandse Kust heeft meer te bieden dan duin en strand. Ook de historische stadcentra van Den Haag en Haarlem, bollenvelden, havens en zeeweringen komen aan bod.
Het Hollands Kustpad maakt onderdeel uit van het Noordzee Kustpad (North Sea Trail).

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Den Helder - St. Maartenszee, 27 km,
St Maartenszee - Bergen aan Zee, 24 km

Den Helder - St. Maartenszee, 27 km

In de zomervakantie van 2006 hebben we twee etappes gelopen van dit pad.
Omdat we overnachten in St. Maartenszee was het mogelijk om met de zogenaamde kustbus naar Den Helder te gaan en vandaaruit te lopen naar St. Maartenszee. In Den Helder loop je geruime tijd langs het water, van de stad zelf zie je nauwelijks iets. Spoedig komt de Lange Jaap, de vuurtoren van Den Helder, in zicht. De vuurtoren stamt uit 1878 en is de hoogste vuurtoren van Europa (63, 5 meter).
Als we dit gietijzeren obstakel achter ons hebben gelaten doemt het fort Erfprins op en even later Fort Kijkduin (van 1811). Direct daarna verlaten we het uitzicht op de zee en slechts van grotere afstand kun je de rest van de dag de zee nog zien. Dat is wel jammer, het kustpad is hier meer een duinpad. Wel mooi.
In de buurt van Julianadorp komen de Kaap tegen. Deze vuurtoren is 31 meter hoog. Na het dorp Grote Keeten verlaten we zelfs de duinen en lopen we gruime tijd door de Zandpolder. Via wat heidegebiedjes (de Nollen) komen we uit in Callantsoog, de derde versie van het dorp. De eerste twee werden verzwolgen door de golven. Het dorp is een toeristische trekpleister en dat kun je aan de vele winkels ook wel zien.
Direkt na Callantsoog volgen twee saaie kilometers langs de provinciale weg en direct daarna duik je de duinen van het Zwanenwater in. Dat wil zeggen er vlak langs. Doordat je loopt over een duinpad merk je eigenlijk niet dat je bijna vier kilometer rechtuit loopt. Vanaf deze duinen heb je wel een fraai uitzicht over de polder.

Foto's eerste etappe

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
70 %   30 %  Den Helder: NS station  St Maartenszee: beperkte busverbinding met Den Helder en Alkmaar   
Naar algemene informatie  
St Maartenszee - Bergen aan Zee / Haarlem - Beverwijk 
Scholtenpad  
Waterliniepad  

St Maartenszee - Bergen aan Zee, 24 km

De tweede etappe ging vanaf St. Maartenszee. Direkt na de Ketelduinen duikt het foeilelijke gebouw van de kernreactor Petten op. Op geen enkele manier is geprobeerd het gebouw in de omgeving op te nemen, en dat is ruimschoots gelukt. Na een fraai stukje duinen (de Korfwaters) kom je al snel bij de tweede kunstmatige barriere: de Hondsbossche Zeewering. Vanaf deze aangelegde zeedijk heb je een fraai uitzicht over de zee en over de polders.
Via het gehucht Leihoek bereik je een vervelend lange grasdijk. De dijk is onregelmatig en dat loopt vervelend. Ter verhoging van de feestvreugde groeien er hoge distels.
Gelukkig volgt er daarna twee kilometer recht geasfalteerd fietspad. Nooit zo blij geweest met een fietspad. Om de saaiheid te doorbreken lagen er hier, over bijna de gehele lengte, motorboten.
Langs Groet ging de tocht door duinen en bossen met fraaie uitzichtspunten. Een kilometer of zes van Bergen begint het Noordhollands Duinreservaat. De natuur verandert niet maar je moet er nu wel voor betalen. Het eerste stuk over een saaie klinkerweg maar later langs leuke bospaadjes. Het einde van de route: het Nivonhuis in Bergen aan Zee (tevens het beginpunt van het Trekvogelpad)

Foto's tweede etappe

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
55 %   45 %   St Maartenszee: beperkte busverbinding met Den Helder en Alkmaar   Bergen aan Zee: busverbinding met Alkmaar    
Naar algemene informatie / Den Helder - St. Maartenszee 
Haarlem - Beverwijk  
Scholtenpad  
Waterliniepad  

Haarlem - Beverwijk, 23 km

Vanuit de binnenstad van Haarlem loop je een tijdje voor je de stad uit bent. Via Overveen bereik je dan de Kennemerduinen. Dit fraaie natuurgebied volg je geruime tijd. Via diverse heuvels heb je een mooi uitzicht op dit nationaal Park. Aan de horizon helaas de stedelijke invloed. Via het Vogelmeer loop een deel van de route over het strand, en zo hoort dat ook bij een kustpad. Bij Driehuis wordt het allemaal wat meer steen. Het fraaie park Beeckesteijn leidt naar Oud Velsen en langs het Noordzeekanaal bereik je de pont. Hier mag je gratis over naar Velsen-Noord. En als je daar bent begrijp je dat ook. Overal waar je kijkt zie je de staalfabrieken van Corus. Een noodzakelijk maar jammerlijk eind van deze route.

Foto's eerste etappe

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
50 %   50 %   Haarlem: NS station  Beverwijk: NS station   
Naar algemene informatie / Den Helder - St. Maartenszee / St Maartenszee - Bergen aan Zee 
 
Scholtenpad  
Waterliniepad