U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

Wandelen door de IJsselvallei, van Hanzestad naar Hanzestad. De rijke cultuurhistorie van de steden afgewisseld met prachtige natuurgebieden. Pal langs de rivier zijn het de grazige en ruige uiterwaarden die de sfeer bepalen. Iets verder weg bieden de landgoederen de wandelaar veel moois.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:
Kampen - Zwolle, 19 km
Zwolle - Olst, 33 km
Olst - Zutphen, 30 km
Doesburg - Zutphen, 33 km
Zutphen - Deventer, 25 km

Kampen - Zwolle, 19 km

De start van dit pad is merkwaardig. Het station van Kampen ligt net buiten de stad op de andere oever. Als je een echte purist bent en de hele route wilt lopen moet je dus eerst de route station naar de Botermarkt afleggen en dan direct langs dezelfde weg weer terug. Kampen is ooit de belangrijkste stad van Noord Nederland geweest en aan de oude binnenstad is dat nog te zien. Direct na Kampen voert de weg langs de IJssel richting Zwolle. Af en toe zijn er een paar stukjes grasdijk maar de meeste tijd voert de route over asfalt. De hele tijd hou je zicht op de IJssel. Hoewel het lange stukken zijn zorgt het landschap ervoor dat er voldoende te zien is. In Zwolle manifesteert zich de grote stad weer maar toch ook daar kleine dappere nederzettingen die niet grootstads aandoen, alleen het verkeersgeluid herinnert daar aan.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75%   25%   Kampen NS station  Zwolle NS station   
Zwolle - Olst / Olst - Zutphen / Doesburg - Zutphen / Zutphen - Deventer 
Groene Hart Pad  
Graafschapspad  

Zwolle - Olst, 33 km

De route start in de oude Hanzestad Zwolle. Na de oude stad te hebben doorlopen (de Grote Markt, de Sassenpoort en enkele oude gevels en pakhuizen) is het vervolg eigenlijk erg saai. Zo’n zes kilometer voert de route langs diverse sloten met daarin fraaie maar, vooral veel, minder fraaie woonboten. Direct buiten Zwolle wordt het landschap dan nog ontsierd door een enorme verzameling elektriciteitsmasten langs en over de Sekdoornse Dijk. Vervolgens sukkelen we nog zo’n drie kilometer langs de Soestwetering. Je begrijpt ineens waarom onder de handelsreizigers het zelfmoordpercentage zo hoog was. Rond het dorpje Windesheim wordt het gelukkig wat fraaier. Een bijzondere kerk (voorheen een kloosterbrouwerij) en het natuurreservaat Tichelgaten. Het pad slingert daarna via een betonplaten fietspad weer kilometers lang langs de IJssel. In de buurt van Wijhe gaat het fietspad voor de verandering langs een drukke verkeersweg. Wel onderlangs, maar de herrie is er niet minder om.
De Duursche Waarden verzachten het leed weer enigszins maar ook het pad naar Olst is weer betonplaten fietspad.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
95%   5%   Zwolle NS station   Olst NS station    
Naar algemene informatie / Kampen - Zwolle  
Olst - Zutphen / Doesburg - Zutphen / Zutphen - Deventer 
Groene Hart Pad  
Graafschapspad  

Olst - Zutphen, 30 km

De route van Olst naar Zutphen is er één met twee gezichten. De scheidslijn ligt bij Deventer. Tot Deventer is er sprake van een afwisselend landschap met weilanden en bossen. De IJssel krijg je op dit stuk niet te zien. Wel een groot aantal bunkers uit de zgn. IJssellinie (na de tweede wereldoorlog gebouwd tegen het gevaar uit het oosten). Na de ruïne van landgoed de Haere loop je automatisch over de landerijen die horen bij de havezathe van Oud Rande. Via de uiterwaarden kom dan uit bij de IJssel. Tot Deventer (5 kilometer) volg je die. In Deventer kun je met het bootje de IJssel over. Langs de Bolwerksmolen uit 1863. Het is dan ook wel gedaan met het fraaie. Wat volgt is een eentonig pad van zo’n 15 kilometer naar Zutphen. Af en toe afgewisseld door een grasdijk maar daarbij bekruipt steeds het gevoel dat het allemaal verzonnen is om niet 15 kilometer over een asfaltweg te moeten lopen. Want daar kom je toch na ieder ommetje weer uit.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75%   25%   Olst NS station   Zutphen NS station    
Naar algemene informatie / Kampen - Zwolle / Zwolle - Olst 
Doesburg - Zutphen / Zutphen - Deventer 
Groene Hart Pad  
Graafschapspad  

Doesburg - Zutphen, 33 km

Het Hanzestedenpad start in Doesburg. Ook hier geen startpunt maar een vaag begin. Na een wandeling langs de stadwallen gaat het vervolg door het historische Doesburg. Daar is dan de oude en rijke geschiedenis van het stadje aan terug te lezen. De komende zes kilometer gaat de route langs de IJssel maar het boeit werkelijk geen moment. En omdat het Graafschapspad hier exact dezelfde route volgt is dat zes kilometer jammer. Na de overtocht bij Dieren verandert dat gelukkig. Hoewel we het Apeldoornsch kanaal nog kennen van het Maarten van Rossumpad wordt de route zeer gevarieerd: open landschap met afwisselend stukjes bos en fraaie beekjes voeren de route langs Brummen. Hetzelfde landschap brengt de tocht uiteindelijk bij Zutphen. De laatste drie kilometer zijn weer wat moeizamer: open vlakte, weinig variatie. Hoewel het boekje aangeeft dat er nu een aantrekkelijkere route gelopen kan worden dan voorheen is dit wel jammer. Hoe vervelend moet de vorige route dan wel niet zijn geweest?

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75%   25%   Doesburg: Busvervoer vanaf Arnhem en Dieren  Zutphen NS station    
Naar algemene informatie / Kampen - Zwolle / Zwolle - Olst / Olst - Zutphen  
Zutphen - Deventer 
Groene Hart Pad  
Graafschapspad  

Zutphen - Deventer, 25 km

Deze route staat ook bekend als de oostvariant. En veel mooier dan de westelijke route. Waar de westkant bestaat uit 15 kilometer fietspad door een kale polder kent deze route veel afwisseling van akkergronden en bos. De route Zutphen uit is niet de mooiste (de Graafschapsroute door Zutphen is mooier). Weldra bereik je Eefde: snijpunt van verkeerstromen. Na Eefde is er eigenlijk alleen maar open veld afgewisseld met stukjes bos. Vooral rondom Gorssel loop je voortdurend door bos. Als je het Hassinksbos en het Epserbos heb gehad is er alleen nog maar cultuurlandschap. Eerst de uiterwaarden met de A1 als horizon. Als je éénmaal de A1 voorbij bent is het fraaie er wel af. Langs stadsindustrieterrein bereik je weer de IJssel (voor het eerst vandaag). Via de fraaie binnenstad van Deventer, die niet in de route is opgenomen maar wel mooi is) bereik je het station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
75%   25%   Zutphen: NS station  Deventer: NS station    
Naar algemene informatie / Kampen - Zwolle / Zwolle - Olst / Olst - Zutphen / Doesburg - Zutphen 
 
Groene Hart Pad  
Graafschapspad