U bevindt zich hier:

Pieterpad

Utrechtpad

Lingepad

Twentepad

Texelpad

Scholtenpad

Hollands Kustpad

Waterliniepad

Veluwe Zwerfpad

Streekpad Nijmegen

Maarten van Rossumpad

Groene Hart Pad

Hanzestedenpad

Graafschapspad

Marskramerpad

Deltapad

Kennedymars Someren 2007

De mooiste van Nederland

Algemeen:

Startpagina

Sitemap

Links

Disclaimer

Contact

Laatste wijziging

Algemene informatie

De route van het Groene Hartpad loopt door het hart van de Randstad. Het Groene Hart biedt een ontdekkingsreis dichtbij huis door een streek die nog weinig door wandelaars is ontdekt. Het Hollands-Utrechtse veenweidegebied is een historisch cultuurlandschap. Vaarten met groene kades doorsnijden een lappendeken van weilanden en moerassen. De streek gaat een nieuwe toekomst tegemoet gaat als "Nationaal Landschap". Natuur en wandelaars krijgen voorrang. Koeien maken langzaam aan plaats voor 'natte natuur'. Historische stadjes herinneren aan de tijd dat kaas, jenever Holland groot maakten. Op jaagpaden en tiendwegen treed je in de voetsporen van boeren, graven, kooplieden en Hollandse schilders.

De volgende wandelingen zijn in verslagvorm opgenomen:

IJsselstein - Woerden, 20 km
Alphen aan den Rijn - Woerden, 31 km
Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel, 21 km
Alphen aan den Rijn - Delft, 46 km
Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein, 44 km
Delft - Berkel en Rodenrijs, 29 km

IJsselstein - Woerden, 20 km

In oktober 2006 is gestart met dit pad. Via Utrecht en de sneltram naar IJsselstein bereik je al snel het beginpunt van deze route. Na even door de nieuwbouw van IJsselstein te lopen kom je al snel in de polder Neder-Oudland. De route loopt een eindje op met de Hollandse IJssel die hier nog een onbeduidend stroompje is.
Na vier kilometer op de route was het geluid van de snelweg ook niet meer te horen en via een natte grasdijk bereik je dan al snel Montfoort. Tussen IJsselstein en Montfoort is jarenlang strijd geweest wie nu de invloedrijkste plaats in dit gebied is. Het resultaat is dat beide steden nu bijna geheel stad zijn geworden en delen "nat" weiland hieraan zijn opgeofferd. De vooruitgang zullen we maar zeggen.
Het oude stadje Montfoort, vroeger in het trotse bezit van een kasteel (de Sterkberg of Mons fortis) laten we achter ons en beginnen aan 2,5 kilometer lopen langs de Montfoortse Vaart. Deze vaart was ooit bedoeld als directe verbinding van Montfoort naar Amsterdam. Om te lopen nu alleen maar lang en recht.
Na nog een stukje grasdijk bereiken we Linschoten. Ook hier nieuwbouwwijken en een oud centrum. Het koffiehuis Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard is het centrum van een sfeervol dorpshart.
Buiten Linschoten ligt het huis te Linschoten, ooit de erfenis voor een 16-jarige. Door het dagboek dat van die tijd is bijgehouden is veel bekend over de leefgewoontes van de bewoners. Een uurtje later raast de A12 vlakbij Woerden weer door die gedachte heen. Via het buurtschap Polanen, ingeklemd tussen provinciale en rijkswegen, bereik je spoedig het station Woerden.


Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
85 %   15%   IJsselstein: sneltram vanuit Utrecht  Woerden NS station    
Naar algemene informatie  
Alphen aan den Rijn - Woerden / Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel / Alphen aan den Rijn - Delft / Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein / Delft - Berkel en Rodenrijs 
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad  

Alphen aan den Rijn - Woerden, 31 km

Vanuit het NS station Alphen aan den Rijn, langs de Aziëlaan, bereik je na 1 kilometer de route van het Groene Hart Pad. Via een drietal viaducten, onder andere over de Oude Rijn, volg je het jaagpad. Via een kaarsrecht pad door de weilanden ga je richting Aarlanderveen. Onderweg wordt dan de molenviergang zichtbaar. De Putmolen, Ondermolen, Middenmolen en Bovenmolen brengen het water van de diepste polder naar de hoogste boezem.
Het Groene Hart boekje schrijft lyrisch over de kleine maar beslissende hoogteverschillen, het verrassende mozaïek van etages en entresols onderling verbonden met korte en lange trappen. Eerlijk gezegd zijn we door die lyriek niet zo gegrepen: een plat weiland met veel sloten, een kaarsrechte asfaltweg van drie kilometer en wind tegen. Onze beleving van de drooggemaakte polder westzijde Aarlanderveen.
Via het oude kerkepad (het Meijepad) steek je één van de Nieuwkoopse Plassen over. Daarna volg je vier kilometer lang de Meije. Geheel geasfalteerd kijk je vervolgens uit naar de beloofde verende veenpaden die het wandelen tot een lust voor de voeten maken in het landgoed de Haeck. Veel natuurschoon gezien maar helaas alleen een geasfalteerd fietspad. Na de Woerdense Verlaat (2 kilometer recht langs de Grecht) bereik je eindelijk een grasdijk, de komende vijf kilometer gras en daarna nog even door de groene parken van Woerden naar het NS station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
90 %   10%   Alphen aan den Rijn NS station; aanlooproute van 1 km   Woerden NS station    
Naar algemene informatie / IJsselstein - Woerden 
Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel / Alphen aan den Rijn - Delft / Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein / Delft - Berkel en Rodenrijs  
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad  

Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel, 21 km

"Natuurervaring" voor de bewoners van Groot-Rotterdam, een uitloopmogelijkheid voor een frisse neus, lichaamsbeweging. Regioparken als een groene gordel om en door de stadse agglomeratie. Het klinkt veelbelovend als we op het lightrail station van Rodenrijs beginnen aan de wandeling. Binnen één kilometer doemt de HSL spoorlijn op en na een lange omweg langs volkomen fantasieloos groen doemt het eerste stadspark op: Schiebroek. Jong groen met schelpenpaden. Na de stadsnatuur met bloeiende struiken komt de Bergsche Voorplas in beeld, via Crooswijk loopt dat moeiteloos over in het Kralingse Bos. Aangeharkte en geasfalteerde natuur.
Het dieptepunt van deze wandeling komt dan al snel in zicht. Geregiseerd vanuit een lineaal gaat de tocht 3,5 kilometer door het Lage Land (Alexanderpolder). De natuurervaring bestaat hier uit een grasstrook langs een sloot met enkele bomen. In de top van niet aan te bevelen wandeling is dan al duidelijk dat dit deel voor een topklassering in aanmerking gaat komen.
In het Schollebos (Capelle aan den IJssel) lijkt het beter. Maar ergens bekruipt je constant het gevoel dat al die natuur zo onecht is. Na Capelle volgt dan een klein stukje echte natuur in Hitland Zuid, een drasplasland. Rechts is gelukkig de gemaakte natuur van de golfbaan zichtbaar. Bij de pont van Ouderkerk aan den IJssel stoppen we: je kunt ook teveel natuur op een dag binnenkrijgen.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
100 %     Berkel en Roderijs: lightrail vanuit Rotterdam  Ouderkerk: busvervoer vanuit Rotterdam en Gouda   
Naar algemene informatie / IJsselstein - Woerden / Alphen aan den Rijn - Woerden 
Alphen aan den Rijn - Delft / Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein / Delft - Berkel en Rodenrijs 
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad  

Alphen aan den Rijn - Delft, 46 km

Vanuit Alphen bereik je al snel het Bedelaarsbos, een smal houtpaadje. Vroeger was het een schuilplaats voor bedelaars en landlopers op de grens van Alphen en Boskoop. Via het oude Papepad en langs rechte wegen kom je een bonte kleurenverzameling aan molens tegen: Rode Wip, Blauwe Wip en de Rietveldse Molen.
Vanuit de polder wandel je zo de “stad in de wei”, Weipoort binnen. Grote monumentale boerderijen langs de Weipoortsche Vliet.
Vrij snel daarna komt de Noord-Aa en de Zoetermeerse Plas en zicht en dan is het even gedaan met de natuur. In een grote boog loop je door parken om Zoetermeer heen. Het duurt 12 kilometer voordat via het Floriade terrein Zoetermeer achter je kan laten. Via een lange, vooral saaie rechte weg bereik je Pijnacker, de Delftse Hout en vervolgens Delft. Hier voert de route door de oude binnenstad naar het station.

Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
70 %   30%  Alphen aan den Rijn: NS station  Delft: NS station   
Naar algemene informatie / IJsselstein - Woerden / Alphen aan den Rijn - Woerden / Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel 
Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein / Delft - Berkel en Rodenrijs 
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad  

Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein, 44km

Een bemoedigende tocht van 44 kilometer uitgezet door een lineaal freak. Een waar genoegen voor mensen die ook met kaart, boekje en markeringen bang zijn om een afslag te missen, ongeveer 1 bocht naar links of rechts per kilometer. De tocht startte in Ouderkerk aan den IJssel maar binnen de korste keren (en de minste bochten) sta je in de polder. Dat zou de rest van de dag zo blijven.
Binnen vijf kilometer boorde een opgewonden zwaan bijna de wandelaspiraties van deze dag de grond in. Op een smalle grasdijk probeerde de zwaan al blazend indruk te wekken. Uiteindelijk gleed de zwaan (gelukkig) het water in. Via de Ouderkerkse Landscheiding en bijna 5 kilometer asfalt kom je uit in Stolwijk. Over opnieuw veel asfalt komt een uurtje later Stolwijk in zicht. Dan is het even gebeurd met het asfalt, het resterende deel van de route gaat bijna geheel over grasdijken met fraaie uitzichten op de polders. Nog even een minder fraai stuk fietspad en dan volgt 7 kilometer grasdijk. Vlak voordat je IJsselstein binnenloopt begin je bijna te verlangen naar iets hards onder je voeten. De laatste kilometers voorzien daarin.


Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
45%   55%   Ouderkerk aan den IJssel: busvervoer vanuit Gouda en Rotterdam  IJsselstein: sneltram vanuit Utrecht   
Naar algemene informatie / IJsselstein - Woerden / Alphen aan den Rijn - Woerden / Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel / Alphen aan den Rijn - Delft 
Delft - Berkel en Rodenrijs 
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad  

Delft - Berkel en Rodenrijs, 29 km

De route met veel vaart erin: Vlaardingervaart, Poldervaart, Delftsche Vaart en de Berkelsche Zweth. Kenners weten dan inmiddels dat er veel lange rechte stukken in zitten, dat het uitzicht groots is (de Hollandse polder) en dat er aan de horizon altijd stedenbouwkundige vervuiling is zodat je je nooit echt in een Nationaal Landschap waant. De Campina open boerderij dagen helpen je anders wel uit je laatste illusie. Open dagen om te laten zien aan volwassenen en kinderen waar de melk vandaan komt…
Veel groene polders en ook veel stedengroen; kunstmatig recreatief schaamgroen.
Vanuit Delft duurt het geruime tijd voordat je de stad achter je laat. Eindelijk, de polder. Binnen een kilometer passeer je een planologische misser (de onvoltooide A4 in aanleg), maar dan heb je tot Vlaardingen alleen maar vaarten en polders. Vlaardingen en Schiedam bieden je dan de stenen stad en vervolgens ga je via de polder naar Berkel en Rodenrijs. Dat laatste stuk loop je tegen het alom aanwezige decor van de Rotterdamse binnenstad.


Klik hier om naar de galerie te gaan.
De paden    Vervoer    Waardering  
95%   5%   Delft: NS station  Berkel en Rodenrijs: lightrail vanuit Rotterdam   
Naar algemene informatie / IJsselstein - Woerden / Alphen aan den Rijn - Woerden / Berkel en Rodenrijs - Ouderkerk a/d IJssel /Alphen aan den Rijn - Delft / Ouderkerk a/d IJssel - IJsselstein  
Maarten van Rossumpad  
Hanzestedenpad